Ghid pentru alpinism de interior

Alpinismul este un sport distractiv pe care îl puteți face aproape oriunde în lume. Indiferent dacă este vorba de alpinism în aer liber sau de interior, este un sport distractiv și este o modalitate excelentă de a efectua unele exerciții fizice.

Dacă nu ați mai urcat niciodată pe stânci, recomandarea este să începeți cu o locație de interior, deoarece există mai puține elemente de care trebuie să aveți grijă.

Stilul de alpinism în interior
Alpinism superior
Acest stil special de alpinism este atunci când tu (alpinistul) ești fixat în siguranță de o frânghie care este îndoită printr-un sistem de ancorare chiar în partea superioară. Mai jos se află o altă persoană (belayerul) care vă ajută să vă urcați.

În cele mai multe săli de cățărat, personalul este instruit pentru a vă ajuta să vă urcați, însemnând că vă va ajuta să vă prindeți în caz de cădere. Dacă sunteți cu un cățărător cu experiență, el vă poate asista în acest proces.

Bouldering (cățărat pe bolovani)

Spre deosebire de stilul de alpinism superior, bouldering-ul este un zid deschis, unde puteți urca fără nici un ham sau frânghie. Bolovanii sunt de obicei plasați într-adevăr aproape de pământ și sunt meniți să vă ajute să exersați prinderea și capacitatea de a vă deplasa de la un loc la altul.

Lead climbing
De îndată ce vă simțiți confortabil în a vă cățăra pe stâncă, următorul pas este să începeți cățărările tip lead, ceea ce reprezintă în mod esențial atașarea cârligelor de-a lungul traseului. Pe măsură ce escaladați peretele, vă atașați rapid pe suprafața traseului, trăgându-vă după cârlige.

Acest stil de cățărare necesită o mulțime de exerciții cu tehnici ale mâinilor pentru a fixa coarda într-un mod rapid, precum și pentru a afla despre poziționarea coardei și despre cum se coboară. Majoritatea sălilor de cățărare în interior au zone specifice pentru acest stil.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le verificați de cel puțin două ori atunci când mergeți la o nouă sală de alpinism:

-Sala de alunecare;
-Calitatea carabinierelor de blocare;
-Prinderea și talpa exterioară a încălțămintei.
Majoritatea echipamentului care se oferă spre închiriere vine odată cu sesiunea de alpinism, dar merită întotdeauna verificat totul înainte de înscriere.

Dacă sunteți un alpinist profesionist sau pur și simplu cineva care încearcă să învețe ceva nou, există o gamă largă de echipamente de alpinism pentru a vă construi propria colecție de unelte. Vă sugerez să vă faceți timp să citiți despre produsele pe care le achiziționați pentru a vă asigura că acestea sunt de cea mai bună calitate. Cele mai multe produse vor avea, de asemenea, o mulțime de recenzii pe care le puteți consulta pentru a vă ajuta să luați deciziile potrivite.