Cum sa alegeti un televizor cu ecran plat 

Cand faceti cumparaturi pentru urmatorul televizor, ar trebui sa contribuiti la luarea unei decizii si sa tineti cont de mai multi factori. In timp ce multi oameni tind sa cumpere cel mai mare televizor pe care si-l pot permite, multe alte caracteristici sunt mai importante decat dimensiunile televizoarelor de inalta definitie. Inainte de a alege un televizor cu ecran plat, trebuie sa inveti despre diferite tipuri de ecran, rezolutie, raport de contrast si alte caracteristici disponibile pe ecranele plane de astazi.

Alegeti un tip de televizor

Intelegeti diferenta dintre tipurile de televizoare. Cele trei tipuri cele mai obisnuite de televizoare cu ecran plat sunt Plasma, LED si LCD. Televizoarele cu plasma creeaza o imagine prin trimiterea unei incarcaturi electrice care este aplicata unei foi mici de celule plasmice.

Televizoarele LCD sunt compuse din cristal lichid comprimat intre doua placi de sticla si sustinute de o lampa fluorescenta. Cand aplicati o incarcatura electrica pe cristal, se creeaza o imagine.

Televizoarele LED sunt panouri LCD, dar in loc sa utilizeze lampa de iluminare de fundal fluorescenta (CCFL), ele utilizeaza o lumina de fundal cu LED-uri. Spre exemplu, gama de televizoare LED de la Sony este una foarte vasta.

Comparati rapoartele de contrast

Rata contrastului descrie capacitatea televizorului de a afisa in acelasi timp imagini luminoase si intunecate. Cu cat este mai mare raportul de contrast, cu atat va aparea mai bine calitatea imaginii. Daca televizorul dvs. are un raport de contrast scazut, veti pierde detalii in scene extrem de luminoase si extrem de intunecate. Desi acest lucru nu este de obicei o afacere uriasa, poate fi un factor in luarea deciziei. In general, televizoarele cu plasma au cele mai bune rapoarte de contrast. Televizoarele LED cu iluminare din spate se apropie de acestea. Televizoare LED cu LED-uri de margine si televizoare LCD vor avea rapoarte de contrast usor mai mici.

Cu toate acestea, deoarece nu exista o masura standard pentru raportul de contrast in acest moment, producatorii tind sa exagereze productia reala a modelelor lor TV. Consultati recenzii despre produse pentru evaluari suplimentare.

Cautati o calitate buna a imaginii

In plus fata de rapoartele de contrast mai mari, cautati o calitate buna a imaginii pe culori inchise. In timp ce luminozitatea poate fi ajustata, multe ecrane LCD intampina dificultati in crearea de culori inchise, ceea ce poate duce la o imagine care se estompeaza.

Luati in considerare cat de bine fiecare tip de televizor se ocupa de miscarea rapida. Daca vizionati o multime de sporturi cu ritm rapid, un televizor cu plasma poate fi cel mai bun pariu, deoarece acestea arata cea mai silentioasa miscare. Cu toate acestea, televizoarele LCD si LED-urile s-au imbunatatit foarte mult in acest domeniu in ultimii cinci ani si sunt ambele relativ bune la afisarea miscarii.

Ganditi-va la putere

Televizoarele LCD necesita de obicei doar o singura lumina de fundal fluorescenta, in timp ce televizoarele cu plasma necesita ca fiecare sub-pixel sa fie aprins individual.Un alt factor de luat in considerare este durata de viata a televizorului.