Ce stii despre detergentii bio?

Auzisem tot felul de pareri dupa ce am scris articolul asta… car ar costa mai mult, ca nu sunt eficienti, ca vasele raman cu grasime pe ele, ca hainutele raman patate… Cum sunt genul de om chibzuit…. am zis, ok iau intai cantitati mici de produse si le testez. Mi-am rugat prietena sa-mi faca si mie comanda (ea fiind client vechi avea si un discount pe site) si am primit produsele. Deci nici macar nu m-am dus eu sa orbecai dupa ele pe undeva. Concluzia? Ieri tocmai ce mi-am facut o noua comanda.
“Politica” mea pentru spalare? Eu nu ma imbrac cu aceleasi haine de doua ori (mai putin costumele si paltoanele), am haine pentru casa/noapte/afara, acelasi lucru valabil si pentru Matilda. Ea are hainute pentru stat in casa, altele pentru afara si altele pentru noapte. O imbrac o singura data cu ele si dupa le pun la spalat. Prosoapele le spal dupa 3-4 folosiri (in 99% din cazuri vor avea pe ele urme de farduri, rimel, fond de ten), aproape toate prosoapele noastre sunt albe. Lenjeria pentru pat se schimba saptamanal sau mai des in caz de nevoie. Deci SPAL! Vasele se spala cand se murdaresc :), in casa fac curatenie cel putin saptamanal, de cand Matilda misuna spal pe jos la 3 zile sau mai des daca situatia impune, obiectele sanitare din baie sunt spalate in principiu dupa fiecare folosire. Stiu, sunt usor maniaca dar copilul meu are o fascinatie cu baia.
Am facut pentru voi un mic calcul de rentabilitate pentru detergentii bio lichizi (eu acest tip de detergent am folosit mereu, chiar si pentru cei clasici; nu stiu sa va spun cum sta situatia in cazul detergentilor pulbere dar daca vreti facem un calcul si pentru ei):
Calitatea spalarii cu detergenti bio:
– pentru vase: excelenta;
– pentru casa: foarte buna;
– pentru rufe: buna (buna daca esti genul de om foarte pretentios).
La ce sa nu va asteptati cand spalati cu detergenti bio:
– nu va asteptati sa scoata intr-o secunda seul de oaie dupa 3 zile de stat in tava, la fel si cu grasimea de porc prajita/arsa)
– nu va asteptati sa scoata petele de fructe daca ati lasati rufele 10 zile in cosul pentru rufe (mai ales daca se spala la 40 de grade);
– nu va asteptati sa va faca obiectele sanitare din baie “ca noi” daca au deja piatra si rugina pe ele;
– nu va astepti ca rosturile de la gresie sa devina iar albe daca nu au mai fost spalate de mult timp;
– pentru cei de rufe si de vase sa nu va asteptati la parfum.
1) Detergentii bio pentru rufe:
Cost pentru detergentii bio de rufe (pentru copii si piele sensibila):
Cost bidon 10 l – ~ 200 lei;
Cost pentru 1 l – ~ 20 lei (cei pentru piele normala incep de la 15 lei/litru);
Spalari la 10 l – ~ 160 spalari (spalari pentru 1l ~  16);
Cost/spalare (60-90 ml la 4,5 kg rufe in functie de duritatea apei) – 1,3 lei/spalare (am facut o medie de consum de aprox. 15 spalari/litru pentru o duritate medie sau mica a apeisau 2 lei/spalare ( cu o medie de aprox. 10 spalari la litru in cazul in care apa este extrem de dura).
Cost bidon 1 l  – intre 19 – 25 lei; cost/ spalare  1,26 – 2.5 lei.
Cost pentru detergentii de rufe clasici lichizi:
Cost/litru intre 15 -25 lei;
Spalari pentru 1 l- ~ 10 spalari;
Cost/ spalare (70-120 ml la 4,5 kg rufe in functie de gradul de murdarire) – 1,1 – 3 lei (am considerat ca si din cel mai ieftin putem pune doar 70 ml ceea ce nu este adevarat, dar de dragul statisticii :).
Beneficii:
Detergenţii biosunt detergenţi ecologici fabricaţi din ingrediente vegetale şi minerale, parfumate cu uleiuri esenţiale; unele sunt neutre (neparfumate).

Fabricate pe bază de uleiuri vegetale saponificate, conţin ingrediente care nu sunt periculoase chiar dacă rămân urme de detergent în hăinuţe. Detergenţii hipoalergeni nu au niciun adaos de ulei esenţial şi au miros neutru. Cei pentru spălări dedicate îngrijesc ţesăturile în mod special.

  Sunt biodegradabili, deci protejeaza mediul.
Concluzie:
Detergentii bio lichizi sunt:
– mai ieftini (la un acelasi nivel de calitate),
– la fel de eficienti ca un detergent lichid clasic,
– imi vin la usa prin comanda pe internet,
– sunt SANATOSI!.