Ce s-a întâmplat când am încetat să-mi verific e-mailul noaptea?

La o masă de cafenea, la apusul soarelui, la Copenhaga, eu si prietenul meu am împărtășit liniștea inconfortabilă.

Am încălcat una dintre regulile noastre cardinale pentru mese, uitându-mă la telefon – și mai rău, verificându-mi e-mailul.

Deși amândoi conducem cariere foarte aglomerate și de succes, timpul pe care trebuie să-l reconectăm peste mâncare este rezervat pentru noi și chiar dacă avem doar douăzeci de minute întregi pentru a descărca ceva rapid, folosim timpul pentru a fi lipsite de dispozitive.

Însă, în adevărata esență a unui antreprenor, am simțit nevoia să „fac check-in-ul”, deoarece, datorită unei diferențe de timp, Statele Unite se aflau în regim de lucru complet, în timp ce Danemarca era de-a lungul zilei.

Nu ar fi fost mare lucru – și probabil că nu ar fi observat – dacă nu mi-aș deschide inbox-ul pentru a vedea un e-mail (destul de nepoliticos) de la un client. M-a pus într-o dispoziție acră și mi-a supraalimentat anxietatea, lăsându-mă în imposibilitatea de a mă concentra pe altceva.

Ever-calm și răbdător – două calități cu care nu mă raportez – partenerul mi-a întins mâna.

El a pus o întrebare pe care nu o voi uita niciodată:

„Dar ce s-ar schimba dacă nu ai fi citit acel email până mâine dimineață?”

Dar înainte de a răspunde cu ceva obișnuit, am luat o înghițitură din aperol spritz și m-am gândit, de fapt, la ancheta lui: dacă nu vedeam acest e-mail până dimineața – ceva va fi diferit? Chiar urma să mă grăbesc acasă chiar în această secundă pentru a clarifica câteva întrebări despre articolul meu (perfect bine)?

Răspunsul a fost clar: nu sunt un scriitor de știri, așa că de ce mă comport ca unul?